Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Зам.-директорът на Държавен фонд "Земеделие" Калоян Костадинов и още петима шефове на дирекции са задържани заради съучастие в злоупотреби с европейски фондове

Зам.-директорът на Държавен фонд "Земеделие" Калоян Костадинов и още петима шефове на дирекции са задържани заради съучастие в злоупотреби с европейски фондове, за които е разследван алкохолния бос Миню Стайков.

Това стана ясно от думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев след като спецпрокурори и антимафиоти влязоха във фонда, където бяха извършвани претърсване на кабинети и изземване на документи. Направени са обиски и на домашни адреси на задържаните. Аферата касае програмите за селските райони и за лозаро-винарството.

Злоупотребите са извършвани по времето на предишния изпълнителен директор и бивш земеделски министър Румен Порожанов, уточни Гешев, но допълни, че до момента няма данни той да е замесен. "Ако такива данни има, ще бъде разпитан и той", увери заместникът на Цацаров. 

Задържаните шефове от ДФ "Земеделие" са изведени с белезници от кабинетите си в сградата на бул. "Цар Борис III ".

"Имаме писмени доказателства срещу задържаните. Те са извършили престъпление по служба. Без тяхното съдействие Стайков нямаше да успее да извърши злоупотребите", обясни Гешев.

„Налице са обвинения са вторични престъпления за присвояване на евросредства. Ставаше въпрос за получени 8 млн. лв. и опит да бъдат получени около 5 млн. евро. – на обща стойност около 18 млн. лв. – при разрешени лимити от около 5 млн. лв. По това досъдебно производство се събраха доказателства и данни, че му е оказано съдействие на Миню Стайков от лица от ДФЗ, които са нарушили, вероятно, и не са изпълнили служебните си задължения“, допълни той.

"Корупция има навсякъде в Европа, при нас обаче има едно чувство на елементарно приличие и безнаказаност и това създава у гражданите чувство за несправедливост. Не може да си имал документи, от които се вижда, че тези фирми за свързани всичките с Миню Стайков, да си сигнализирал писмено за това, но въпреки това да си отпуснал средствата. 

Това за мен е липса на елементарно приличие и трябва да е ясно на всички, че тези времена свършват", каза още Гешев. 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates