Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Президентът Румен Радев даде началото на Роженския събор със звън на родопски чанове

Актуални агро новини.Президентът Румен Радев даде началото на Роженския събор със звън на родопски чанове.

Мисията на Роженския събор е да ни напомня, че така както нашите кабагайди, които чухме днес, заедно могат да разлюлеят една непоклатима планина, така ние всички с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на националния събор в Рожен. Държавният глава даде началото на събитието със звън на родопски чанове.
 
Роженските поляни край Смолян бяха огласени от стотици малки и големи гайдари, с което започна и откриването на събитието. Днес над волните родопски поляни цари автентичният и непокорен български дух, заяви Румен Радев и поздрави всички родопчани, които пазят свято традициите и за които свободата е състояние на духа.
 
Президентът посочи, че България би осиротяла без магията на родопската песен и без животворния звук на гайдите. „Днес обаче Родопите са от най-бързо обезлюдяващите се краища на България, с всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, който отнася със себе си не само мъдростта на старците, но и надеждите ни за още неродените", заяви президентът. Румен Радев пожела на участниците, гостите и организаторите да запомнят събора като празник на нашата родова памет и жив извор на българското единство, защото събитието е не само сред най-вълнуващите празници на народното творчество, но и на българщината.
 
„Ние, българите, тачим местата, които ни събират и обединяват, които ни дават възможност да погледнем към самите себе си през погледа на нашите предци и техните ценности", отбеляза Румен Радев и подчерта, че Роженският събор е съвременният израз на красива и живописна страница от родопската приказка, от дълговечната българска история.
 
Държавният глава припомни как съборът е възникнал, когато преди години разделените родопски родове от двете страни на границата са си давали среща край Рожен. „Днес се стичаме хиляди от всички краища на отечеството, от целия свят, за да почерпим сила от корена, да потърсим най-чистата вода от извора за прежаднелите си души", заяви той.
 
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева разгледаха изложбите, музейните експозиции, етно селището, културната зона и други акценти от събора, които представят народната ни музика, обичаи, обредност, фолклор, танци и носии. Изпълнения на легендарната Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, на малката певица от Чепеларе Мария Бечева и на ансамбъл „Родопа" - Смолян бяха част от откриването на събора. Над 3500 участници от всички краища на страната ще се изявят във фолклорния конкурс на четири сцени от 19 до 21 юли. За пръв път тази година участват и фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates