Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

НП „Централен Балкан“ ще бъде домакин на Летния университет на ЮНЕСКО

Актуални агро новини.НП „Централен Балкан“ ще бъде домакин на Летния университет на ЮНЕСКО.

От 21 до 28 юли в България ще се проведе Летният университет на ЮНЕСКО. Страната ни за първи път ще бъде домакин на това събитие. Инициативите в рамките на Летния университет ще се състоят в южната и северната страна на един от най-новите биосферни паркове у нас "Централен Балкан". 

Летният университет е международна инициатива на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция (BRESCHE). Стартът й е даден преди четири години, а целта е да привлече и обучава млади специалисти от цял свят по темите, свързани с развитието на биосферните паркове.

Официалното откриване на тазгодишното издание на Летния университет е на 22 юли, понеделник, от 9:00 часа в залата на община Карлово. Приветствия ще поднесат кметът на гр. Карлово Емил Кабаиванов, директорът на Дирекция „Национална служба за защита на природата" към МОСВ Мирослав Калугеров, директорът на Национален парк „Централен Балкан" Генчо Илиев и почетният гост от програма МАБ на ЮНЕСКО Джонатан Бейкър. Поканени са и кметовете на всички общини на територията на Биосферния парк.

В работата на Летния университет ще се включат над 30 млади експерти, докторанти и представители на местни общности, намиращи се в близост до биосферни паркове, от три континента. Те са избрани сред 125 кандидатури от цял свят. Участниците от Австрия, България, Гърция, Египет, Испания, Италия, Йордания, Кипър, Мексико, Северна Македония, Сърбия, Тунис, Украйна, Франция и Чили ще обсъждат бъдещето на биосферните паркове в България и по света с помощта на наши и международни лектори от Гърция, Италия и Испания. Лятното биосферно приключение ще включва още ботанически турове и посещения на биологични ферми, екохотели, винарни, екопътеки, културни и природни забележителности, организирани с активното съдействие на представители на местния бизнес и местната власт в района на биосферен парк „Централен Балкан". Освен местни традиции и забележителности ще бъдат демонстрирани и множество добри практики, а експерти от Италия ще представят успешни примери, свързани с биосферните паркове и гурме туризма.

Летният университет на ЮНЕСКО ще приключи с публична заключителна сесия, на която ще бъдат обобщени всички препоръки и предложения за бъдещи проекти и инициативи както на местно, така и на международно ниво.  Тя ще се проведе на 27 юли, събота, от 17.00 часа в Културния информационен център на Троян с участието на кмета на община Троян Донка Михайлова.  

Откриващите и закриващите прояви на форума са отворени за медиите, местните жители и всички заинтересовани.

Подробности за програмата на ЮНЕСКО "Човекът и биосферата" (МАВ), целта и организацията на Летния университет може да прочетете тук: https://www.moew.government.bg/bg/priroda/aktualni-suobsteniya/

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates