Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Площите със соя в ЕС на рекордно ниво

Актуални агро новини.Площите със соя в ЕС на рекордно ниво.

Площите със соя в Европейския съюз достигнаха рекордно ниво за последните 25 години. По данни на Еврокомисията - за настоящата кампания са засети малко над 990 хиляди хектара, което е с 3,8 процента повече, отколкото през 2018-та.

Най-много соя се отглежда в Италия - 339 хиляди хектара. Вторият най-голям производител на маслодайната култура е Румъния, където за нея са отредени 173 хиляди хектара. На трето място със 156 хиляди хектара е Франция, следвана от Хърватия с 85 и Австрия с 69 хиляди хектара. Унгария е единствената държава в Европейския съюз, намалила площите. Тази година там е отчетен спад от 10 процента до 57 хиляди хектара. Фермерите в Словакия гледат соя на 49 хиляди хектара, а германските им колеги са увеличи площите с една четвърт до 30 хиляди хектара.

Според прогнозите на Брюксел по-големите площи в повечето страни ще донесат и по-голяма реколта. За Германия се очаква плюс от 30 на сто до 78 хиляди тона. Прогнозата за Хърватия е за минус 2 процента, най-вече заради лоши метеорологични условия. Подобна е ситуацията в Румъния, където въпреки по-голямата площ се очакват по-слаби резултати. Най-голям спад ще има в Унгария - минус 17 на сто. В същото време - реколтата в Европейския съюз може да достигне малко над 2 милиона и 300 хиляди тона.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates