Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

БВС разкритикува епизоотичните комисии

Актуални агро новини.БВС разкритикува епизоотичните комисии.

Стопаните няма да могат да гледат прасета в частните си домове две години след овладяването на африканската чума по свинете в районите с констатирани огнища. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева. Тя търси вариант за компенсация на дребните стопани с държавни пари. Междувременно Трифон Цветков, председател на Българския ветеринарен съюз разкритикува действията на областните епизоотични комисии.

Според европейското законодателство малките стопани не могат да бъдат обезщетени за унищожените животни, предвид въведената превантивна мярка за клане на здравите прасета. Танева обаче търси начини с пари от държавния бюджет. От Ветеринарния съюз критикуват действията на областната епизоотична комисия в Плевенско още при първия случай. Според браншовиците членовете й не са се отнесли сериозно към случая и са гледали на него като на шега.

От Ветеринарния съюз са информирали частнопрактикуващите лекари да извършват постоянни наблюдения на контролираните от тях свине в цялата страна. Докторите дават и съвети на стопаните за опасността от африканската чума.  

Според браншовата асоциация не са взети и необходими мерки за намаляване популацията на диви прасета.

Ветеринарите настояват за драконови действия за овладяване на заболяването и най-вече за засилени мерки за биосигурност в районите, където все още болестта не е навлязла.

Очаквайте още новини в емисиите на АгроТВ.

Автор: Данаил Андреев

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates