Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

1,7 млрд. евро харчат германците за сладолед

Актуални агро новини.1,7 млрд. евро харчат германците за сладолед.

Над милиард и половина евро са похарчили жителите на Германия за сладолед за една година. Това прави около 21o евро на глава от населението, става ясно от актуални данни, публикувани в разгара на лятото.

Горещините през миналата година допринесоха за увеличение на консумацията на сладолед с 20 милиона литра. Германците купуват сладкото изкушение предимно в супермаркетите, като за 12-те месеца количеството е достигнало 509 милиона литра, или 4 процента повече, в сравнение с предходната година.

Различни допитвания показват, че по отношение на вкусовете потребителите стават все по-смели. На първо място продължават да са класиките ванилия и шоколад. На мода са и плодовите сорбета, разновидностите на водна основа и замразеното кисело мляко.

При цялото си въодушевление от голямото разнообразие, германците продължават да гледат и на цената. Предпочитаното място за покупката на сладолед остават супермаркетите, където все по-често се взимат собствените марки на веригите, които са по-евтини от тези на големите производители. Пазарният дял на големите марки през последните няколко години се е стопил до 58 процента.

Най-предпочитани са големите опаковки с един или два литра, както и тези с по 6, 9, или 12 сладоледа на клечка или във фунийка. За разлика от тези разновидности, единичният сладолед за непосредствена консумация не играе почти никаква роля при пазаруването в супермаркета. Търговията е изцяло сезонна, показват цифрите. През юли миналата година са продадени пет пъти повече сладоледи, отколкото през ноември.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates