Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Първи случай на африканска чума по свинете в Словакия

Актуални агро новини.Първи случай на африканска чума по свинете в Словакия.

Първо огнище на африканска чума по свинете беше регистрирано в Словакия. По данни на властите става дума за малко стопанство тип "заден двор", в което се отглеждат 4 животни.

Огнището е в източната част на страната, само на няколко километра от границите с Унгария и Украйна. С това Словакия стана десетата държава в Европейския съюз, в която е регистрирана заразата. Според международната система за контрол на заболяванията по животните към 21ви юли в Съюза, плюс Украйна, са регистрирани 495 случая на Африканска чума при домашни свине. Освен това има над 3 хиляди и 500 заболели диви прасета.

Най-голям е броят на огнищата в Румъния - 421, като всяка седмица се съобщава за нови. Подобна е ситуацията, макар и не толкова драстична, в Полша и България, където до момента има 23 огнища. В съседната на Словакия Унгария през тази година все още няма нито един случай при домашни свине, за разлика от дивите. В популацията от глигани са регистрирани 772 заразени животни. В Украйна най-новото огнище в стопанство беше установено в средата на този месец.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates