Актуални агро новини.353 млн. фиданки засадени в Етиопия за един ден.

Само 12 часа бяха необходими на жителите на Етиопия, за да засядат 353 милиона дръвчета. Мероприятието е част от кампанията "Зелено наследство" на министър-председателя.

Стартът на залесяването даде самият премиер, включиха се и милиони етиопци от цялата страна. "През първите 6 часа засадихме повече от 150 милиона фиданки", похвали се той в социалните мрежи.

Първоначалната цел на властите беше за минимум 200 милиона фиданки, но тя беше преизпълнена. Общият брой на новите дървета в Етиопия е 353 милиона 633 хиляди и 660. Постижението е и нов световен рекорд, с който втората по население африканска държава надмина Индия, където през 2017 година бяха засадени 66 милиона дръвчета.

През настоящия дъждовен рекорд Етиопия иска да засади общо над 4 милиарда нови дървета. Преди век горите в страната са заемали около 30 процента от площта, днес те се разпростират на по-малко от 4 на сто от територията. Това е довело до значителни промени в климата и свързаните с тях проблеми - свлачища, изронване на почвата, обезлесяване, периодични суши и наводнения.

Преди две години Етиопия се присъедини към други 20 африкански държави, които решиха да възстановят 100 милиона хектара гори на континента.