Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

353 млн. фиданки засадени в Етиопия за един ден

Актуални агро новини.353 млн. фиданки засадени в Етиопия за един ден.

Само 12 часа бяха необходими на жителите на Етиопия, за да засядат 353 милиона дръвчета. Мероприятието е част от кампанията "Зелено наследство" на министър-председателя.

Стартът на залесяването даде самият премиер, включиха се и милиони етиопци от цялата страна. "През първите 6 часа засадихме повече от 150 милиона фиданки", похвали се той в социалните мрежи.

Първоначалната цел на властите беше за минимум 200 милиона фиданки, но тя беше преизпълнена. Общият брой на новите дървета в Етиопия е 353 милиона 633 хиляди и 660. Постижението е и нов световен рекорд, с който втората по население африканска държава надмина Индия, където през 2017 година бяха засадени 66 милиона дръвчета.

През настоящия дъждовен рекорд Етиопия иска да засади общо над 4 милиарда нови дървета. Преди век горите в страната са заемали около 30 процента от площта, днес те се разпростират на по-малко от 4 на сто от територията. Това е довело до значителни промени в климата и свързаните с тях проблеми - свлачища, изронване на почвата, обезлесяване, периодични суши и наводнения.

Преди две години Етиопия се присъедини към други 20 африкански държави, които решиха да възстановят 100 милиона хектара гори на континента. 

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates