Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Пловдив и Видин ще подобряват качеството на въздуха със средства по ОПОС

Актуални агро новини.Пловдив и Видин ще подобряват качеството на въздуха със средства по ОПОС.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев подписаха договор за подобряване качеството на атмосферния въздух. Размерът на инвестицията е над 13,8 млн. лв. Министър Димов подписа договор и с кмета на Видин инж. Огнян Ценков за изпълнение на мерки за по-чист въздух. Проектът е за близо 12,5 млн. лв. Средствата по двата проекта са осигурени изцяло от ОП „Околна среда 2014-2020 г.".

С реализирането на заложените мерки ще се намали количеството емисии на фини прахови частици (ФПЧ10), които са с източник отопление на твърдо битово гориво. Изпълнението на проектите ще допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух за близо 345 000 жители на община Пловдив и 52 000 жители на община Видин.

Проектите ще се изпълняват на два етапа. Първият включва анализ на средата и изготвяне на визия за подхода при подмяна на горивните инсталации. Във втория етап е предвидено изпълнението на същинските инвестиционни мерки за подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни източници на топлинна енергия.

Срокът за изпълнение на дейностите по двата проекта е 52 месеца.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates