Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Риск за производителите на фуражи заради чумата по свинете

Актуални агро новини.Риск за производителите на фуражи заради чумата по свинете.

У нас се произвеждат едни

от най-качествените и безопасни фуражи. Те обаче могат да разнасят опасна болест за животните - една от тях е актуалната африканска чума, коментират специалистите. Производителите на фуражни култури твърдят, че ако не се овладее разрастващата се епидемия с чумата, техният бизнес е застрашен.

Отчита се ръст при производството на фуражи в страната спрямо 2010 година. Според данни на Агенцията по безопасност на храните, в последните години количеството е над един милион тона. Статистиката отчита, че около 40% от производството е насочено към свиневъдния сектор. Специалистите обаче твърдят, че фуражите могат да разнасят опасното заболяване африканска чума по свинете.

Представители от фуражния сектор са получили инструкции от Агенцията по храните за определени мерки за превенция от разпространяването на чумата с фуражите. Сред тези мерки са носенето на специално облекло от работниците, както и дезинфекция на тракторите.

Вследствие на заболелите до момента прасета и на бързо разпространяващата се чума, фуражният сектор е застрашен, твърдят специалистите.

България изнася до 10% от произведените фуражи. За момента няма забрана за износ на фураж от нашата страна, нито за държавите от Общността и трети страни.

Автор: Елена Дочева

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates