Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Проект за изкуствено осеменяване на Института в Костинброд

Актуални агро новини.Проект за изкуствено осеменяване на Института в Костинброд.

Институтът по

животновъдни науки в Костинброд реализира проект за подобряване на репродукцията. В Софийско те отглеждат стада с крави порода Лимузин, овце Ил дьо Франс и коне. С проекти участват и други институти от мрежата на Селскостопанска академия. Включени са още Аграрният университет в Пловдив и Тракийския в Стара Загора.

Стадото на Института по животновъдни науки в Костинброд е от 145 крави порода Лимузин - 90 крави, останалите са юници и подрастващи телета.

Преди старта на проекта са внесли 400 дози семенна течност от Германия. Ще започнат да прилагат програма по синхронизация на овулацията.

Целта на националната програма е прилагане на съвременни методи на репродукция. Институтът реализира мъжки телета за разплод на възраст над 6 месеца след отбиване. Доцентът казва, че цената е сравнително добра - 6 лева за килограм живо тегло.

Вече над месец Селскостопанска академия е с нов председател. Това е проф. Мартин Банов.  Припомням, че той е бил заместник-директор на Института по почвознание, агротехнология и защита на растенията „Никола Пушкаров". Има повече от 30 години трудов стаж и редица международни специализации. Предишният председател проф. Васил Николов подаде оставка по лични причини.

Селскостопанска академия обяви прием на заявления за участие по Програма „Еразъм+". Допустими за финансиране са докторанти и служители с цел обучение, стаж и преподаване. Приемът е до 13 септември.

Автор: Мирела Спасова

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates