Актуални агро новини.Холандия намалява броя на свинете.

Близо 180 милиона евро ще даде холандското правителство, за да намали броя на свинете, отглеждани в страната. Програмата трябваше да започне на 15 август и да приключи през 2021 година. Заради административни пречки началото се отлага за есента.

Според земеделското министерство в Хага забавянето се дължи на все още неиздаденото разрешение от Европейската комисия. Холандските власти и Брюксел са приключили преговорите по съдържателната част на инициативата, остава Комисията официално да даде зелена светлина.

Редуцирането на поголовието цели да намали неприятните миризми от големите свинеферми, намиращи се в близост до населени места, както и да понижи нивото на вредните емисии, идващи от изпражненията на животните. За изкупуване на правата на свиневъдите властите са предвидили 120 милиона евро, като с тези пари ще се финансира и събарянето на сгради и обори в закритите стопанства. Останалите 60 милиона ще се предоставят като субсидии за модернизация на ферми. Изчисленията показват, че с предоставените 120 милиона евро ще могат да се изкупят и заколят между 600 и 800 хиляди прасета. Това означава, че общото поголовие ще се свие с 14 на сто до 5 милиона животни.

Според актуална анкета, проведена от агроведомството, в момента 40 на сто от свиневъдите смятат да се откажат от бизнеса в рамките на следващите 5 години. Две пети от тях ще затворят още в края на 2019-та. Други 10 процента планират продажба на стопанството. 15 на сто посочват, че се отказват, тъй като няма кой да наследи фермата.