Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Туризмът измести земеделието в Благоевградско

Актуални агро новини.Туризмът измести земеделието в Благоевградско.

Малките населени места в Югозапада търсят алтернативен поминък. След замиращите отрасли като тютюнопроизводство в региона на Благоевград все повече хора се ориентират към развитие на селски туризъм. В Белица вече има направени първи опити.

До преди 5 години тютюнопроизводството в региона на Белица, наред с отглеждането на картофи все още се оказваше спасителен пояс за хората да припечелят някой лев. Ниските изкупни цени на културите, обаче, както и липсата на пазар изправиха земеделците пред изпитания.

За да запазят региона жив и върне местните жители отново по родните им места по-предприемчивите се ориентират към развитие на туризъм. Регионът е заобиколен от планините Рила и Западните Родопи, а това се оказва благоприятно за привличане на туристи. Освен успешните опити за къщи за гости природата може да се разгледа от високо с атракционно влакче. Така планината става привлекателна и за скептиците да изкатерят някой по-висок връх.

Според последните данни безработицата в региона на Белица е над 40%. С развитие на туризма хората се надяват това да се промени.

 

Автор: Снежана Любенова

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates