Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Четвърти ден продължава блокадата на главния път Сливен-Ямбол

Четвърти ден продължава блокадата на главния път Сливен-Ямбол в района на село Крушаре, където ппротестиращите срещу изискването да бъдат убити домашните прасета заради африканската чума по свинете не се отказват.

Неспокойно е преминала нощта в Крушаре. Около 23 часа е бил спрян токът около мястото, в което протестиращите са блокирали пътя, съобщи организаторът на протеста Валентина Василева, цитирана от БНР.

По нейните думи веднага след това се е появила кола на жандармерията, а част от дежурните полицейски части са се оттеглили, но до прочистване на района не се е стигнало.

Сега на мястото е спокойно, но няма ток. Има около десет протестиращи, които са твърдото ядро на недоволството срещу мярката за избиването на домашните прасета, като превенция срещу ограничаване на африканската чума.

Фермерът Желязко Христов заплаши да се запали заедно с прасетата си, ако властта се опита да ги евтаназира.

Собствениците на домашни прасета от района твърдят, че животните им не са болни и не разбират какво налага умъртвяването им. Животновъдите от малки ферми настояват също държавата да ги извади от обхвата на мерките за домашните свине.

"Смятам, че не трябва да се цитират думите на премиера Борисов, какво е казал в Пазарджик, а някой от тях трябва да дойде и да поговори с хората тук".

Същевременно започват проверки по селата в различни области за неунищожени домашни свине. Сред райони, които ще бъдат инспектирани, са Добричко, Сливенско и Бургаско.

Вече изтече крайният срок, в който стопаните трябваше да умъртвят доброволно животните си.

Ако по време на шестмесечната карантина някой започне да отглежда нови прасета - глобата ще е до 1 000 лева.

Главният път Сливен-Ямбол остава затворен. Обходният път е през селата Камен, Жельо войвода и Кабиле.

Пътуващите по АМ "Тракия" от Бургас могат да преминат през село Зимница и "Петолъчката", а тези които идват от София - през Нова Загора.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates