Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Започва финансова проверка на БАБХ

Актуални агро новини.Започва финансова проверка на БАБХ. Започва финансова проверка на БАБХ

Агенцията за държавна финансова инспекция започва проверки в Агенцията по безопасност на храните. Ревизията е възложена от Специализираната прокуратура след разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров.

Изискани са документи по сключени договори с Агенцията по храните. Проверката цели да установи дали има длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на контролния орган. Повод за проверките е журналистическо разследване. В него се посочва, че агенцията е дала близо 30 милиона лева за унищожаване на животински трупове. Поръчката е изпълнена от две фирми с мобилни инсинератори, които имат по-малък капацитет от този на екарисажите. Капацитетът на екарисажа в Шумен позволява унищожаването на 120 тона мъртви животни за денонощие, а този във Варна - на 60 тона.

В момента умъртвените заради aфриканската чума прасета се загробват, поради опасения, че при превозването на труповете им, болестта може да се разпространи. От екарисажа във Варна обясниха как става превозването на умрелите животни до предприятието.

Припомняме, че шуменският екарисаж беше затворен през май 2018 г. след заповед на Областната дирекция по безопасност на храните с мотива, че в предприятието са открити нарушения. През юни тази година Върховният административен съд отмени като незаконосъобразни заповедите за затваряне на предприятието. 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates