Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Умъртвяват всички животни заради африканската чума в свинекомплекса в село Голямо Враново, Русенско.

Актуални агро новини. Втори ден продължава умъртвяването на останалите животни в свинекомплекса в село Голямо Враново, Русенско. От ръководството

му заявиха, че ще изпълнят заповедта за ликвидирането на огнището на Африканската чума по свинете, но се надяват да възстановят производството си възможно най-скоро.

В свинекомплекса в русенското село Голямо Враново собствениците сами ще ликвидират останалите им 17 000 животни. От предприятието смятат, че според европейските директиви е можело да се направи изключение за тях и част от прасетата, които нямат признаци на болестта, да бъдат запазени. Собствениците направиха всичко възможно за отмяна на мярката или за преосмислянето й. Д-р Миленка Димитрова-управител на свинекомплекса в Голямо Враново, заяви за БНТ, че им се налага да убиват здрави животни, което е можело да се предотврати. Освен това тя поиска да се намали карантинния срок на 2 месеца преди дейността в свинефермата да се възобнови.  Управителят на свинекомплекса смята, че справедливото обезщетение на загубите трябва да бъде изчислено на базата на оборота от дейността им за последните 3 години. До заработването на свинекомплекса от Голямо Враново ще продължават с мерките по дезинфекция на помещенията и на оборудването.  

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates