Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

80% от плодовете и зеленчуците у нас - вносни. От бранша в България искат финансиране

Актуални агро новини.80% от плодовете и зеленчуците у нас - вносни. От бранша в България искат финансиране.

Земеделското министерство да отпусне национални доплащания за сектор „Плодове и

зеленчуци“. Това настояване отправиха от Националния съюз на градинарите в България. Причината – пропаднала реколта, ниски добиви, липса на напояване и най-вече неадекватна политика от страна на агроведомството към сектора.

Тази година е изключително неблагоприятна за градинарите, посочват от браншовата асоциация. Паднаха множество валежи, имаше градушки, измръзвания и слани, които попречиха за доброто развитие на насажденията и сега са на лице ниски добиви, оплакват се стопаните. Българските градинари са неконкурентни на пазара, затова е необходимо национално доплащане, каквото има в Гърция, например.

Междувременно вносът се засилва, като неговият дял на българския пазар на плодове и зеленчуци е около 80%, допълват браншовиците.

Градинарите имат проблем с работната ръка, напояването и електрозахранването.

Браншовиците недоумяват, защо на фона на проблемите с изменението на климата и липсата на напояване, земеделското министерство не класира за одобрение проекти по подмярка 4.1 за инвестиции в стопанствата, в които има включени дейности за изграждане на напоителни съоръжения. От Националния съюз на градинарите са категорични - ако не се обърне внимание на сектора - след 10 години няма да има българско производство на плодове и зеленчуци.  

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates