Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

30% по-нискък добив на пчелни продукти в Европа

Актуални агро новини.30% по-нискък добив на пчелни продукти в Европа. Пчеларите отчитат с около 30% по-нисък добив през тази година. Причина са неблагоприятните климатични условия. От бранша обаче

изтъкват че истинската опасност е унищожението на пчелите като опрашители в природата. Фермерите искат държавата да включи сектора в плана за Новата обща селскостопанска политика за периода 2021 до 2027 година.

По-ниският добив тази година се дължи на неблагоприятните климатични условия, твърдят пчеларите. Те смятат, че и в бъдеще промените в климата ще се отразяват все по-негативно върху пчелните семейства. В момента за подписване се подготвя споразумение между ЕС и блока МЕРКОСУР за безмитен внос на на 45 000 тона мед от Южна Америка. Това неминуемо ще подбие родните цени, твърдят специалистите.

В момента, на Европейско ниво се водят преговори за въвеждане на промени в етикитирането на медните продукти. Те включват обозначаване на произхода на продукта, като се опоменава точното съдържание в проценти. Това ще улесни потребителите у нас.

От бранша настояват държавните институции да заложат опазването на пчелите и биоразнообразието в новата Обща селскостопанска политика.

По данни на Европейския парламент, приносът на пчелите към икономиката на територията на ЕС е над 14 милиарда евро.  

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates