Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Германия тази година е с отлична зърнена реколта

Актуални агро новини.Германия с отлична зърнена реколта.

Тазгодишната зърнена реколта в Германия е по-добра от 2018-а, но изостава с 3 процента спрямо средния резултат за предишните 5 години.

Според най-актуалните данни на агроведомството в Берлин през настоящата година германските фермери ще приберат общо 45 милиона тона зърнени култури. Това са 18 процента повече, отколкото през миналата година. В изчисленията са включени и добивите от рапица. Те са направени на базата на анкета сред фермерите, както и на проби, взети от повече от 10 хиляди ниви в цялата страна.

Количеството, посочено от земеделското министерство, се разминава с прогнозите на Германския земеделски съюз и на други организации. Те са за до 46 милиона тона. Промените спрямо миналата година се дължат отчасти на по-добрите добиви. През настоящия сезон средното количество за всички видове зърно, с изключение на царевицата, е около 7 тона от хектар, т.е. с 13 % над миналогодишните резултати. Втората причина са по-големите площи, особено за зимните култури. Така например за пшеница стопаните са отредили 6 на сто повече ниви, а за ечемик – 12 процента повече. Най-голям ръст бележат площите с ръж – 23 на сто.

Рапицата най-силно е пострадала от сушата. По време на сеитбата миналата есен влагата в почвите е била недостатъчна, заради което много стопани са преминали към други култури. В резултат на неблагоприятните условия общата площ с рапица е най-малката от 1996 година насам – само 857 хиляди хектара. Слаби са и добивите, които достигат 3,3 тона от хектар и са с близо 10 процента под средното ниво за последните 5 години. Като цяло реколтата възлиза на 2,9 милиона тона, или с 22 процента по-малко от 2018-та.   

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates