Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

АЧС в огромен свинекомплекс в Украйна

Актуални агро новини.АЧС в огромен свинекомплекс в Украйна.

Нов случай на Африканска чума по свинете в Украйна. Този път болестта е регистрирана в голям свинекомплекс с 95 хиляди животни в източната част

на страната, близо до границата с Полша.

Стопанството е сред десетте най-големи в Украйна и е с мажоритарен собственик датска компания. От централата съобщиха, че всички 95 хиляди свине трябва да бъдат умъртвени, след като при рутинна проверка са били открити десетки животни, носители на вируса.

Междувременно ветеринарните власти в Украйна потвърдиха случая и започнаха с евтаназията на прасетата. Заради големия брой акцията ще продължи поне десет дни. Стопанството е поставено под карантина за 40 дни, около него са очертани 3-километрова зона за сигурност и 10-километрова зона за наблюдение. Датската компания, купила мажоритарния дял през 2007 година, смята, че ще може да възстанови производството след около 4 месеца. 

Към момента в източната част на Европа са обявени стотици нови случаи, а болестта е открита в десет страни - Естония, Унгария, Полша, България, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Сърбия и Украйна.

Това показват данните на Информационната система на ЕС за обявяване на опасни болести по животните. През третата седмица на август в европейската система са регистрирани 132 огнища на АЧС при домашни свине и 127 случая на инфекцията в дивата природа.   

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates