Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Започва гроздоберът във Франция

Актуални агро новини.Започва гроздоберът във Франция. През следващите седмици ще започне гроздоберът в Бургундия, един от най-големите лозаро-винарски региони на Франция. За последните три десетилетия

началото му се е изместило с 13 дни напред, показва статистиката, водена от 660 години.

Изместването на началото на кампанията започва в края на 80-те години на миналия век. Дотогава стартът е бил около края на септември, сочат данните, събирани през последните 660 години от лозарите в региона.

Първите записки за гроздобера в Бургундия са от 1354 година. Учените, проследили процеса на зреене на гроздето, изтъкват, че той дава един много добър поглед върху климатичните условия в миналото, тъй като тези плодове са особено чувствителни спрямо температурата и валежите.

При началото на гроздобера ясно се отличават две фази. До 1987 година той обикновено е започвал около 28 септември, след това се измества все по-напред, като към момента е с повече от две седмици по-рано. В миналото много по-рядко е имало горещи и сухи години, но през последните три десетилетия те са се превърнали в норма. Това показват и метеорологичните наблюдения и статистики за изминалите три века и половина.   

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates