Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Млад фермер съхранява стари български сортове

Актуални агро новини.Млад фермер съхранява стари български сортове. Тихомир Трайков от град Полски Тръмбеш е пример за успешно развиване на екологично чисто земеделие. Той тори основно с каменно брашно,

а за защита срещу неприятели пръска с полезни бактерии. За да опази разсадите си от измръзване, използва вкопана в земята оранжерия.

Тихомир Трайков отглежда зеленчуци и подправки повече от 13 години без да използва препарати и химични торове. Той гледа повече от 80 вида зеленчуци, подправки и билки. В градините му се срещат 10 сорта домати, а съхранява 30 вида през годините. Отглежда още два сорта краставици, три патладжан, тиквички, чорбаджийски чушки, пипер, моркови, лют пипер цвекло, босилек, целина, чубрица, риган, девесил, 2 сорта тикви и риган. Тънкости за занаята, Тихомир Трайков научава от своя дядо.

Въпреки че не изполва химични химикали целогодишно подхранва и предпазва растенията от нападенията на вредители и гъбични заболявания. 

Тихомир Трайков регистрира стари български сортове в Агенцията по сортоизпитване и семеконтрол, за да не изчезнат. Отделно от това създава хибриди от редки семена от японска фирма. И държи на качеството. За да са винаги свежи продуктите, в продължение на една година изпраща кошници с пресни зеленчуци на потребители в цялата страна веднага след като ги набере.  

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates