Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Министерски съвет прие ново правило към Правилника за прилагане на Закона за тютюна

Министерски съвет прие ново правило към Правилника за прилагане на Закона за тютюна. Според него производителите и вносителите на тютюневи изделия, различни от цигарите и тютюна за ръчно свиване, следва да маркират своите продукти, така че да идентифицират времето и мястото на тяхното производство.

Освен това производителите и вносителите трябва да представят необходимата информация в Министерството на икономиката.

Тази информация включва цифрите и/или буквите от кода, които показват датата на производство, и трябва да се подаде поне 14 дни преди пускане на пазара на съответното тютюнево изделие.

Днес председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България (НАТ) Цветан Филев заяви пред БНР,че тютюневата суровина е току-що прибрана от полето и след като бъде изсушена – за около месец, се надяваме към края на октомври или най-късно в средата на ноември да стартира същинската изкупна кампания на тютюневата реколта 2019.
Според него искането за по-високи цени има своите аргументи: „В условия на пазарна икономика, предлагайки екстра качество на продукта, трябва да търсим максимални цени“. Особено предвид конкуренцията от чужбина.
„Имам едно предупреждение към тютюнопроизводителите – така както съвестно работят 10 месеца на полето, нека като продадат суровината да следят за 30-дневния срок за нейното плащане и ако това не се случи, да се отреагира, да си търсят правата“, подчерта Филев в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

От 21 септември у нас започва обиколка на китайска делегация, но от НАТ не очакват някакво сериозно раздвижване в сферата, тъй като над 70% от българската тютюнева продукция всяка година се изнася в чужбина.

„Китайският вариант е още една възможност за реализация на българска тютюнева суровина. От 21 до 29 септември ще бъде извършена проверка на преработвателни предприятия, заявили интерес да изнасят в Китай. Това ще го направят инспектори от Генерална митническа агенция на КНР заедно с експерти от БАБХ“, уточни Цветан Филев.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates