Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Във видинското село Новоселци е открито заболяване африканска чума по свинете

В промишлен свинекомплекс във видинското село Новоселци е открито заболяване африканска чума по свинете, близо 4000 прасета ще бъдат умъртвени. Това съобщи за БТА доктор Адриан Данков - директор на Областната дирекция за безопасност на храните във Видин.

Заболяването е открито във вторник и след като пробата е с положителен резултат започва евтаназиране на останалите 3842 прасета във фермата, каза Данков. Обектът попада в 3-километровата предпазна зона на първото открито огнище на заболяването във Видин - в ромския квартал "Нов път", където през юли беше регистриран случай на чума в лично стопанство.

В 20-километровата зона около това огнище тогава е извършено санитарно клане, но служители на Областната дирекция за безопасност на храните продължават оглед на личните стопанства в региона, допълни Данков.

Това е трети случай във Видинско на открито огнище на заболяването африканска чума. През юли беше регистриран случай в ромския квартал "Нов път", на 14 септември беше потвърдена положителна проба и от отстреляно диво прасе в района на село Коста Перчово, община Кула.

Преди дни земеделският министър Десислава Танева информира, че към днешна дата 35 са огнищата с АЧС в страната, последното регистрирано огнище е от 16 август и оттогава други не са открити. Регистрираните животновъдни обекти от тип домашни свине вече не са под наблюдение. Общо засегнатите свине са 131 000.

Разходите по унищожаване на огнищата и другите мерки за дезинфекция и обезщетения са около 23 млн. евро към 14 август, за което има изпратено писмо до Европейската комисия. Ако този план се одобри, 75 на сто от средствата трябва да се реинбурсират и платят авансово. Миналата седмица 1,4 млн. евро ЕК е платила за справяне с болестта през 2018 г. В момента има осигурен достатъчен ресурс за покриване на всички нужди по овладяване на болестта, посочи министър Танева. С постановление на Министерския съвет има отпуснати 28 млн. лева и втори транш от 3,5 млн. лева, допълни министърът.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates