Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Как ОСП подкрепя младите фермери и успешно внедряване на дигитални технологии в земеделското производство

Младите фермери - акцент и в новата ОСП 

Със специално видеообръщение министърът на земеделието, храните и горите г-жа Десислава Танева приветства участниците в информационна среща на тема: „Как ОСП подкрепя младите фермери и успешно внедряване на дигитални технологии в земеделското производство“.

Тя се проведе на 18 септември 2019 г. във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите в гр. Пловдив. Събитието е част от Информационната кампания по проект „ОСП – от полза за всички нас“, която се изпълнява от АГРО ТВ, в партньорство с agro.bg и списание АгроКомпас, с финансовата подкрепа на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия.

Ето какво заяви министър Танева в обръщението си към участниците на срещата:

„Радвам се, че имам възможност да приветствам всички млади фермери, участници в тази среща. Искам да поздравя тях и всички млади фермери в България за тяхната инициативност, за тяхната смелост, за приемането на предизвикателствата да бъдеш фермер, да бъдеш земеделец в нашата прекрасна аграрна страна. Какво искам да кажа и пожелая на младите фермери? За българското земеделие, за европейското земеделие младите фермери са акцент в политиките на подкрепа, на управление на селскостопанската политика в Европа. За нас е изключително важно да идва и да се развива това младо поколение, което да направи земеделието по-ефективно, конкурентоспособно и доходно, привлекателно и интересно. Мога да кажа какви са резултатите от Първия и Втория програмен период. Мярка 112 действаше в периода 2007-2013. Разбира се, в началото всичко беше по-трудно, няма да крием, трябва да признаем, че имаше и измами, злоупотреби. Но въпреки това над 5 800 млади фермери бяха подпомогнати в Първия програмен период на обща стойност 286 млн. лв. Във Втория програмен период подкрепата беше основно по Мярка 6.1 и Мярка 6.3. Тук по двете мерки имаме общо подпомогнати 4 300 фермери на обща стойност на договорените средства около 290 млн. лв. От тях 380 млади фермери са кандидатствали и благодарение на предимството, което имаха по Мярка 4.1, Мярка 4.2 и Мярка 9, още толкова са подкрепени за инвестиции общо около 50 млн. лв. Отделно от 2015 до 2019-та средно между 3 и 4 хиляди млади фермери кандидатстват по Схемата за единно плащане на площ, като добавяне на плащането за това, че са млади фермери. Там подпомагането е за средно около 2 500 фермери по Схемата за единното плащане на площ. Надявам се и ще работим за това младите фермери у нас да имат подкрепа. Дебатът за новата ОСП стартира. Основен акцент отново ще останат младите фермери и ще търсим допълнителни национални политики за тяхната подкрепа. Искам да ви пожелая успех! Моето дълбоко убеждение е, че това е пътят, че нашият път като страна със съответните природни дадености е конкурентоспособното земеделие. Трябва да отстояваме правата си в ЕС и правата на самия ЕС в аспекта на световните търговски споразумения. Заедно можем повече със сигурност!“

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates