Доставчици на млечни продукти по схемите в училищата, изразиха на пресконференция днес, недоволството си от факта, че през тази година от фонд „Земеделие” са направили служебен избор на доставчици, като пример беше  даден със Сливен, където доставчикът е бил служебно променен.

Според Марша Вачева има 150  фирми със сертификат  да доставят млечни продукти по БДС в училищата, от които само 3-4 могат да се доберат до тях/. „Борим се за вашето право да избирате с кой да работите”, каза  Мартин Киров  от Русе, който се извини на директорите на учебните заведения за забавяне старта на програмите ”Училищен плод” и „Училищно мляко”. Според него спорният текст е параграф 23 от наредбата, според който актовете за одобрение приключват с края на учебната година, като в момента нито един доставчик на млечни продукти няма подобен акт на одобрение.  „Бомбата беше заложена при предишния министър, който искаше да парцелира доставките между две три фирми”, добави още той. За една година по думите му усвояемостта по програмите за доставки е паднала от 90 на под 60%.

Даването на приоритет на дадени фирми според  представителите на доставчиците създават предпоставки за монопол и корупция. „Ако млечните продукти са по БДС, има ли значение кой ще ги доставя?”, попита Иван Дайчев.

Основната тежест за това децата да консумират качествени млечни продукти според тях е на директорите на учебните заведения. Георги Мермеклиев призова нещата да се оставят на пазарния принцип, а не да се стига дотам, да им се доставят по-скъпи млечни продукти и плодове, закупувани от големите вериги.  Забавянето при получаването на актовете за одобрение няма да позволи на децата до консумират български праскови и грозде. Производителите , определени служебно да доставят млечни продукти според търговците , се концентрират основно в  училищата в големите градове.

Пресконференцията им последва тази на производители от вчера, които пък  настояха тези схеми да са приоритет не на търговците, а на производителите и обвиниха ръководството на фонд „Земеделие в лобизъм към търговците.