Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Декларация срещу издаването на патенти за конвенционално селектирани растения

Повод за декларацията е спорът около издаден през миналата година патент за нов сорт броколи.

Декларация срещу издаването на патенти за конвенционално селектирани растения гласуваха евродепутатите в Страсбург. В документа се настоява Европейската патентна служба да вземе окончателно решение по въпроса.

Става дума за селекции на растения, направени чрез кръстоски и други биологични методи, без генно инженерство. Повод за декларацията е спорът около издаден през миналата година патент за нов сорт броколи. Тогава представители на земеделски организации от цяла Европа остро протестираха и принудиха Патентната служба да отмени патента.

"Трябва веднъж за винаги да спрем патентоването на растения и монопола върху посевните материали. Разнообразието на сортовете е най-голямото богатство на селското стопанство в Европа и не бива да допускаме то да бъде прегазено от интересите на мултинационалните компании", се казва в декларацията. В нея депутатите настояват и за реформи в правилата за патентоване на нови продукти и сортове, които да гарантират, че в производството на храни няма монополи. 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates