През първите 8 месеца на годината светът е загубил 130 млн. домашни прасета, или над 17% от цялото поголовие, заради разпространението на африканската чума по свинете /АЧС/, изчислиха от Асоциацията на свиневъдите в Украйна. България също е силно засегната от разпространението на АЧС, а загубите при поголовието от домашни свине надхвърлят средните за света. Общо 2155 души от Пловдивско, които заклаха доброволно животните си, бяха компенсирани, пише Марица.БГ.

Наскоро министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева обяви, че 20% от домашно отглежданите прасета у нас са унищожени като част от мерките за борба с болестта.
АЧС върлува вече цяло десетилетие, но разпространението <210> се ускори силно след август 2018 г., когато бяха регистрирани първите огнища в Китай, като тенденцията се запазва и през тази година. Засега заболяването е пощадило само американския континент и Австралия, като от 2016 г. досега е регистрирано в 54 държави по целия свят, сочат данни на Световната здравна организация.

Първите случаи бяха открити в Африка, но най-големи загуби АЧС нанесе в Азия. От министерството на селското стопанство на Китай обявиха за свиване на поголовието от свине с 32,2% през юли на годишна база, а във Виетнам, където болестта бе открита през февруари тази година, вече са унищожени над 4,5 млн. прасета, за да бъде предотвратено разпространението.

От украинската свиневъдна асоциация пресмятат, че от унищожените 130 млн. свине заради АЧС можеха да бъдат получени 19 млн. тона месо. Такова количество е в състояние да покрие средното годишно потребление от този вид месо на 1 млрд. души на планетата.