Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

В югозападната и южната централна част е съсредоточено повече от 80% от производството на картофи в България

В страната се консумират 180 000 тона картофи годишно. В югозападната и южната централна част  е съсредоточено повече от 80% от производството на картофи в България, което се дължи на благоприятните природно-климатични условия”. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов по време на “Празника на картофите” във Велинград.

 

По думите му, Министерството ще продължи да работи активно за осигуряване на предвидимост в нивата на доходите на земеделските производители. Повишаване на жизнения стандарт и спиране на обезлюдяването в планинските и полупланиски райони са основен приоритет на ръководството на МЗХГ. ,,За България обвързаната подкрепа, в чийто обхват попада и картофопроизводството, е един от приоритетите в Реформата на Общата селскостопанска политика през 2021-2027 г”, каза още зам.-министър Маринов.
На събитието присъства и зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василев. Тя заяви, че Велинград е една от най-активните общини, които кандидатства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014 – 2020 г). Най-много проекти има по подмярка 6.3 "Стартова помощ за развитието на малки стопанства", с изплатена субсидия за над 616 хил. лв. Общината има сключени общо 37 договора по различни мерки, като сумата на субсидията е близо 12 млн. лв. 

Празникът на картофите е възобновен за първи път от 12 години насам. Той се организира от община Велинград съвместно с Национална асоциация на картофопроизводителите. На него присъстваха още народният представител Димитър Гечев, зам.-изпънителният директор на Българска агенция по храните инж. Николай Роснев, както и областният управител на обл. Пазарджик -  Стефан Мирев.

Сподели в:

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates