Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Липса на работна ръка и ниски изкупни цени на картофите

Българите консумират около 180 хиляди тона картофи годишно

Ниски изкупни цени, липса на работна ръка, недостатъчно подпомагане и увеличаващи се разходи за производство. Това са основните проблеми пред картофопроизводителите, които от бранша изразиха по време на Празника на картофа. Инициативата се проведе във Велинград след 12-годишно прекъсване.

Отглеждането на картофи е основен поминък в района на Велинград, но липсва интерес от млади хора, заради тежката работа на полето, коментират земеделците.

Българите консумират около 180 хиляди тона картофи годишно. В югозападната и южната централна част е съсредоточено над 80% от производството, заяви зам.-земеделският министър Чавдар Маринов. Той посочи, че министерството ще се бори за по-високи нива на подпомагане в следващия програмен период.

Зам.-земеделският министър Лозана Василева също поздрави картофопроизводителите. Тя заяви, че Велинград е активна община с проекти по Програмата за развитие на селските райони.

От Национална асоциация на картофопроизводителите посочиха, че заради повечето проверки на агроведомството, вече е изчистен проблемът с мнимите стопани, които са източвали подпомагането по обвързаната подкрепа. От там очакват ставката за тази година да е над 160 лева на хектар.      

Празникът на картофа премина с богата програма, включваща творителница за деца, конкурси, кулинарни изкушения, както и музикална програма.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates