Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Агробизнесът в Европа желае бърз край на драмата с Брекзит

Европейският ахробизнес следи с тревога събитията свързани с развода л между ЕС и Великобринтания и очаква бърз край на драмата с Брекзит, пише специализираният портал agrarheute.com. Приемането а договорения компромис за изход със сделка ще доведе до нужното успокоение и приднидимост за пазарите.

Общ апел отправиха за това от организациите на европейските фермери Copa-Cogeca и от Европейския съюз на хранителната инсустрия.

От двете организации настояват най-вече Лондон и Брюксел да сключат споразумение за създаване на зона за свободна търговия без мита и без ограничения относно количествата на изтъргуваната продукция, както и урегулиране в близко бъдеще на митническите и регулаторни предписания. Те изстъкват,че договарянето на свободна зона за търговия не може да компенсира напълно предимствата от безмитната търговия на вътрешноевропейския пазар.

Брюксел и Лондон се договориха Северна Ирландия също да напусне европейския митнически съюз и да остане в митническата зона на Великобритания.  Така те ще могат да сключват търговски договори с трети страни без участието на ЕС, нещо за което настояваше Борис Джонсън.

Ще остане ли Brexit за 2020 г.

За да мине сделката договорена ог Джонсън, той се нуждае от мнозинство в парламента, нещо което не е сигурно. Представителите на агробизнеса смятат, че в никакъв случай не трябва да се допуска изход без сделка. На драмата обаче едва ли ще и се види края в скоро време, с оглед на това, че британския парламент прие решение, според което първо трябва да се приеме нужното законодателство, преди да се гласува сделката, за което се иска ново удължаване на срока за излизане до 31 януари 2020 година. Борис Джонсън обаче се противопостави на това, и ако до края на октомври не бъде прокарана сделката, Веиобритания ще напусне без споразумание.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates