Стотици фермери ще излязат днес на протест пред ЕП в Стразбург, съобщава euractiv.de. Основното им искане е за коренни промени в европейската селска политика и премахване на директните плащания. Десетки фермери и екоактивисти имат намерение да преминат с трактори и селскостопанска техника по улиците пред сградата на Европейския парламент.

„Протестът трябва да послужи като сигнал не само за депутатите, но и за новата Европейска комисия, че предложеният проект за промени в ОСП трябва да се промени из основи”, заяви Саския Рихардс, говорител на германската неправителствена организация Good food, ,Good farming. Демонстрацията маркира края на един месец на всеобхватни протести срещу ОСП и десетки акции в 19 страни членки на ЕС. Активисти набраха 114 хил. подписа в специална петиция до новия аграрен комисар.

Според авторите и преломът в ОСП трябва да е насочен към малките фермери и регионалните производители и доставчици на храни. „Все повече фермери произвеждат за глобалните пазари, а не за своите собствени региони, а това съвсем не е устойчиво”, добавя Рихардс. Протестиращите настояват също за опазване на животните, ориентирано към отделните видове, повече средства за опазване на почвите и ограничаване употребата на пестициди.

„Основата на ОСП обаче са директните плащания, които отиват предимно в ръцете на големите, вместо при малките и средни земеделски производители, които са основната маса”, казва още Рихардс. Според нея трябва да се преразгледа цялостно политиката на директните плащания, като се преразпределят  50% от средствата  по първи и втори стълб на финансиране. Обвързването на директните плащания със съответните условия според нея е толкова широко определение, че това не би допринесло за необходимото преструктуриране на земеделието. Например средствата за обновяване на оборите са предвидени общо, без да са предвидени мерки във връзка с климатичните промени.

Лобистите на земеделските производители се отнасят обаче критично към подобни  условия. Все още не се вижда  сближаване на позициите между отделните заинтересовани страни в преговорите по ОСП между Съвета на ЕС и Европейския парламент. Разединение цари и по темата за така наречените „екосистеми”. Някои от страните членки настояват за това, те да са доброволни, Италия иска да се направи изключение за малките фермери. От лобистката  организация на европейските  фермери Copa Cogeca се обявиха срещу нови изисквания по отношение на директните плащания. „При условие на намален бюджет на ОСп, това изглежда неприемливо, заявиха от организацията. „Това би довело до отчетлив спад в доходите на фермерите, и ще доведе до значително намаляване на възможностите за прилагане  на екологичните мерки от втори стълб”, се казва в отворена позиция на организацията по отношение на проекта за промени в ОСП.