Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Европарламентът одобри увеличаване с 50 милиона евро на помощта да справяне с африканската чума по свинете

Европарламентът одобри увеличаване с 50 милиона евро на помощта да справяне с африканската чума по свинете (АЧС), пише clubz.bg.

Така помощта става 70 милиона, или три пъти повече от първоначално заложената сума, обяви българският депутат Андрей Новаков от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП). Именно негова е една от поправките за допълнителното финансиране.

Новаков допълни, че дори да има някаква промяна, има формула, според която парите ще се разпределят в най-силно засегнатите от чумата държави. България е в челната тройка, а най-пострадала е Румъния.
От думите на Новаков стана ясно, че преговорите биха могли да бъдат застрашени. Причината е, че незасегнати от болестта страни от ЕС не подкрепят толкова горещо такива поправки. Българският депутат обаче се надява да не се стигне до коалиция между държави, подобна на тази в споровете за превозвачите.

„Увеличението мина с огромно мнозинство, което ме кара да мисля, че го подкрепят и колеги от страни, където тази болест я няма. Днес чумата е в една страна, утре в друга – тя не признава граници“, изтъкна Андрей Новаков.

Той очаква всичко да бъде решено след триалози до края на ноември. Ако това се случи, то ще влезе в сила на 1 януари 2020 г.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates