Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Представиха актуалната обстановка на територията на Област Русе във връзка с африканската чума по свинете

Представиха актуалната обстановка на територията на Област Русе във връзка с африканската чума по свинете.

Общият брой на евтаназираните прасета в областта е приблизително 98 000.

Това стана в четвъртък по време на заседание на постоянната междуведомствена епизоотична комисия. По думите на директора на ОДБХ д-р Георги Дяков, през изминалата седмица в областта не са констатирани нови огнища на заболяването, съобщава БГНЕС.

Паралелно продължават проверки в личните стопанства.

В периода от 14-ти до 18-ти октомври техният брой е 90 и са се провели в 14 населени места. По отношение на получен сигнал за неспазване разпоредбите и отглеждане на прасе от тип „заден двор“ в село Волово, то опасението се е оказало вярно и на стопанина е наложен административен акт и съответно глоба от 500 лв. Също така той ще трябва да умъртви прасето, което е отглеждал. Общо 3 такива случая са констатирани в областта, а именно в Бяла, Ново село и Волово.

Що се касае до контрола при отстреляните диви свине, то от началото на ловния сезон една единствена проба се е оказала положителна.

Относно ситуацията с големите свинеферми може да се каже, че днес започва последната дезинфекция в свинекомплекса в Бръшлен. В рамките на следващите 2 – 3 дена би трябвало да приключи. В началото на идната седмица такава ще се проведе и в свинекомплекса в Николово.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates