Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Колбаси с АЧС откриха в Русия

Руските  ветеринарни власти откриха следи от генома на АЧС в колбаси, които се продават  в 136 магазина в пет региона на страната, съобщава agrarheute.com, позовавайки се на „Росселхознадзор”.

ДНК на вируса е намерено както в колбасите, така и в повечето суровини за производството им. За сега остава загадка, как вируът е попаднал в храните, още повече, че компанията месопреработвател използва суровина на производители от региони, в които няма огнища на Африканска чума по свинете. Ветеринарните власти акцентират, че откриването на генома на болестта не означава, че в храните непременно са открити живи форми на вируса. Ето защо все още не е ясно дали това ще доведе до нови огнища на болестта.

В Русия периодично избухват огнища на АЧС, като заради болстта през тази година, големи загуби понесоха фермерите в  далекоизточните провинции, като само в района на Амур са унищожени близо 36% от поголовието заради болестта. До октомври от ветеринарните служби са регистрирали 76 нови случая на АЧС в страната, като често среща практика е контрабандата на живи свине и заразено месо от карантинните зони.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates