Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

В България евросубсидиите са се превърнали в благосъстояние за земеделския елит

Всяка година ЕС изплаща 65 милиарда долара субсидии за земеделските стопанства.

Те трябва да са предназначени да подкрепят земеделските производители на целия континент и да съхранят селските общности.

Това пише американският вестник The New York Times.

Но в Унгария и голяма част от Централна и Източна Европа по-голямата част отива в свързани и мощни няколко играчи. Премиерът на Чешката република събра десетки милиони долари субсидии само миналата година. Субсидиите са потънали в мафиотски сделки за земя в Словакия и България.

Програмата на Европа за земеделието, система, която играе важна роля за формирането на Европейския съюз, сега се използва от същите антидемократични сили, които заплашват блока отвътре.

Това е така, защото правителствата в Централна и Източна Европа, някои ръководени от популисти, имат голяма роля в разпределението на субсидиите, финансирани от данъкоплатците в цяла Европа , въпреки, че цялата система е обвита в тайнственост.

Разследване на „Ню Йорк Таймс“, проведено в девет европейски страни от 2019 г., разкри системата за субсидии, която е умишлено непрозрачна, грубо подкопава екологичните цели на Европейския съюз и е изкривена от корупция и своеволия, пише „Фокус“.

Европейският механизъм в Брюксел позволява тази груба корупция.

Действията срещу нея биха означавало промяна на модела, който помага да се държи крехкият съюз. Европейските лидери не са съгласни с много неща, но всички разчитат на щедри субсидии и широка дискретност при харченето им.

Съпротивата срещу тази система за овладяване на злоупотребите в по-новите държави-членки би нарушило политическите и икономическите блага на целия континент.

Изданието посочва конкретни примери на злоупотреби със земеделските фондове в Унгария и Чехия и връзката на земеделските олигарси с управляващите кръгове и най-вече с премиерите на двете страни.

В България субсидиите са се превърнали в благосъстояние за земеделския елит.

Българската академия на науките установи, че 75 процента от основния вид европейска селскостопанска субсидия в страната се оказва в ръцете на около 100 предприятия.

Тази пролет властите извършиха разследвания в цялата страна, които разкриха корупционни връзки между държавни служители и земеделски бизнесмени.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates