Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

През изминалата седмица е отчетен първият износ на слънчоглед през Пристанище Варна от началото на пазарната 2019/20 година

През изминалата седмица е отчетен първият износ на слънчоглед през Пристанище Варна от началото на пазарната 2019/20 година.

Той е в размер на 31,3 хил. тона.

Същевременно, при експорта на царевица през порта се наблюдава застой. Вследствие на това общо изнесеното количество от началото на сезона изостава с 18,8% на годишна база.

Към 3 ноември 2019 г. не е отчетен износ на царевица и слънчоглед през „Пристанище Бургас“ ЕАД, опериращо на терминал Бургас – Изток 1.

От началото на м. юли 2019 г. до момента не е регистриран внос на зърнени и маслодайни култури през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас.

Продължава сеитбата на основните есенни култури. Към 31 октомври 2019 г. засетите площи с ечемик, ръж и тритикале са с между 1,4% и 16,3% повече спрямо година по-рано. При пшеницата и маслодайната рапица се наблюдава известно забавяне на кампанията.

Към 30 октомври 2019 г. се наблюдава леко поскъпване на:

  • – слънчогледа;
  • – ечемика;
  • – царевицата;
  • – пшеницата (хлебна и фуражна).

Рапицата продължава да се изкупува на същата цена като през предходната седмица. Независимо от тенденцията на плавно повишение през последния месец, изкупните цени на пшеницата остават под нивата отпреди една година – с 12,1% за хлебната и с 10,7% за фуражната пшеница.

По-чувствително поевтиняване на годишна база е налице при ечемика – с 22,1%, поради отчетеното поскъпване на тази култура по същото време на 2018 г. Царевицата и слънчогледът се търгуват на малко по-високи цени от миналогодишните, съответно с 0,8% и 3,8%.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates