Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Цените на зеленчуците тръгват нагоре

Към средата на ноември зеленчуците ще поскъпнат отново, сочат данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).
Според експертите тази година започна с добри цени на зеленчуците в Европа през пролетта, но от летните месеци тяхната себестойност тръгна надолу. Това се усети най-силно с началото на есента.

У нас след двумесечен застой изкупните цени на зеленчуците тръгват нагоре, сочат прогнозни данни на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от CAPA. Най-голямо е очакваното увеличение при доматите – с 0,15 лв. до 0,85 лв./тон. Цените на краставиците и пипера също са нагоре, но с 0,10 лв., достигайки съответно 0,85 лв./тон и 0,70 лв./тон.

Най-евтини са доматите на едро в Холандия и Испания – 0,65–0,75 евро/кг. Като фактор анализаторите посочват голямото предлагане в резултат на благоприятния, топъл сезон и добрата реколта.

През миналия месец цените на пипера тръгнаха надолу, като в основите европейските производители – Испания и Холандия, те достигнаха 0,85 евро/кг. Краставиците също се котираха по-евтино в цяла Европа, като на холандския пазар те се търгуваха на 0,45 евро/кг, а на испанския – 0,60 евро/кг.

Анализаторите цитират данни на Министерството на земеделието (МЗХГ), според които през 2018 г. 3,4% от обработваемата земя в страната е използвана за зеленчукопроизводство. Има увеличение на площите от 1,2% спрямо 2017 г., като най-голям е приносът на откритите площи.

Родното производство на краставици също се възстановява до 59,8 хил. тона, след като през 2017 г. спадна до 39,2 хил. тона.
Прогнозите за 2019 г. са общите площи с домати, пипер и краставици да се задържат около 7,75 хил. ха. Полските домати вероятно ще останат около 3,8 хил. ха, при пипера е възможно леко увеличение до 3,1 хил. ха, а при краставиците не се очаква промяна – 0,85 хил. ха.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates