Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Служители на БАБХ излизат на протест днес пред Народното събрание

Служители на БАБХ излизат на протест днес пред сградата на Народното събрание в София. Протестният митинг ще започне в 11:00 часа на площад „Независимост“ под надслов „Достойни заплати и достойни условия на труд“.

Преди дни директорът на БАБХ, проф. Паскал Желязков коментира, че има държавни ветеринари, служители на БАБХ, които отговарят за по няколко населени места заради недостиг на кадри.

В същото време работните заплати са с около двеста лева под средната за страната.

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа” Ваня Григорова сподели пред БНР, че ситуацията е трагична.

Агенцията е отговорна за безопасността на храните и е пряко свързана със здравето на хората. В същото време няма коли за служителите, няма консумативи в лабораториите.

През лабораториите на БАБХ трябва да преминават изследванията на целия внос и целия износ. Работата им касае и сигурността на европейските граждани, защото ние сме външна граница на ЕС. Именно неглижирането на проблемите в агенцията доведе до кризата с Африканската чума по свинете. Ние пропуснахме да вземем необходимите мерки за превенция на това заболяване.

Това заяви Ваня Григорова и добави:

Ако влезете в някоя от сградите ще видите рушащи се стени, а мивките, на които трябва да се правят високоспециализирани  изследвания, са в окаяно състояние. От средата на тази година варненската БАБХ няма консумативи за работа на лабораторията и до средата на годината са работили с остатъчни консумативи от миналата.

Основното искане на протестиращите днес е средствата за разходи по бюджета на Агенцията по храните за 2020 година да бъдат в размер на 105 млн. лева. Те настояват тези средства да са целево заделени изключително за гарантиране безопасността на храните на българите.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates