Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Две нови огнища на АЧС при диви свине са регистрирани в област Шумен

Две нови огнища на АЧС при диви свине са регистрирани в област Шумен.

Това стана ясно на проведеното заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен, предава Радио „Фокус“.

Със заповед от 2 декември на изпълнителния директор на БАБХ са обявени първично възникнали огнища за болестта в землището на село Долина, община Каолиново и в землището на село Драгоево, община Велики Преслав, съобщи д-р Наташа Баева от ОДБХ- Шумен. Установени са при проби от отстреляни диви свине при редовен отстрел за 2019 година. Тя припомни, че на 22 ноември също има регистрирано огнище на АЧС в района на село Сушина, община Върбица.

От началото на годината до момента на територията на област Шумен са обявени общо 6 огнища на АЧС при диви свине.

4 са огнищата в стада от породата „Източнобалканска свиня“. Д-р Баева уточни, че към момента в областта има активни 12 стада от тази порода, които са в добро здравословно състояние, затворени са в помещенията, предвидени за нощувка, като всеки от животновъдните обекти  има предписания прасетата да бъдат затворени и да не се пускат свободно, с цел да се ограничи контакта с дивата природа. Д-р Баева съобщи, че в село Бял бряг има изграден електропастир. Д-р Катя Райкинска, директор на ОБДХ- Шумен обясни, че собствениците на четирите стада „Източнобалканска свиня“,  които умъртвени по хуманен начин, имат право на обезщетение. Документите са обработени и изпратени в Централното управление за съгласуване и следва изплащане на обезщетението.

Продължава вземането на проби. За месец има нормален отпад от 383 умрели прасета от промишлени свинеферми. Взети са проби от около 50% от умрелите животни, няма получени положителни резултати за заразата.

Д-р Баева каза още, че здравите животни се движат безпроблемно към кланици и местата за доотглеждане. Проверени са и по- голямата част от задните дворове, които са 917 в региона. Очаква се до края на годината да завършат проверките и в останалите около 200 лични стопанства в община Шумен, Велики Преслав и Смядово. Инж. Емил Гелов, директор на Регионалната дирекция по горите и инж. Тервел Стефанов, експерт в Североизточно държавно предприятие докладваха за предприетите мерки във връзка с обявените нови огнища на заболяването- издадени са необходимите  заповеди за ограничаване на достъпа до инфектираните зони, поставени са и табели за обозначаване на зоните, извършват се се необходимите претърсвания, при  строго спазвване на всички мерки за биосигурност. Следващото заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен е насрочено за 7 януари.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates