Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Албена Симеонова: Няма фалшиви биопродукти, има фалшиви биофермери

Европейското лого за биологично производство е гаранция, че продукта е биологичен.

„Гаранцията е 100%. Биологичните производители са най-проверяваните. Проверява се почвата, на която произвеждат, всички части на растението, след това готовия продукт. Същото се отнася и за животинските продукти. Няма фалшиви биопродукти, има фалшиви биофермери“, коментира Албена Симеонова, председател на Българска асоциация Биопродукти (БАБ), пред БТВ.

След като наскоро в медиите излезе информация, че пазара е залят с фалшиви биопродукти, днес от БАБ правят уточнение, че всъщност няма фалшиви биопродукти, а има фалшиви биофермери. Като такива Албена Симеонова посочи оператори, които получават субсидии по Мярка 11 „Биологично земеделие“ за големи площи с култури, които се отгеждат трудно по биологичен метод и в същото време отчитат нулеви добиви от биологичните парцели.

Предистория: В края на месец ноември България премина одит от Европейската комисия. Целта му беше проверка на системата за контрол на биологично производство в страната. Броени дни преди провеждането му от Българска асоциация Биопродукти отправиха остри реплики по повод фалшиви биофермери, които източват средста по Мярка 11 „Биологично земеделие“. Именно Албена Симеонова заяви тогава, че измамите стават със знанието на контролиращите лица. Отправи и призив за отнемане на предоставените им от МЗХГ разрешения.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates