Законно отсечените коледни дръвчета при продажбата задължително трябва да имат пластмасова контролна пластина със сериен номер.

Тя трябва да е закрепва под второто разклонение от върха на дървото.

Това посочи инж. Николай Пиронков, началник на отдел „Контрол по опазване на горските територии и защита от пожари“ в ИАГ по време на извършена проверка на пазара „Димитър Петков“ в гр. София.

Пластините са за еднократна употреба. Сериите и номерата им се вписват в превозните билети, придружаващи коледните елхи, когато те се транспортират от мястото на добив до търговската мрежа. Пластините могат да бъдат бели с правоъгълна форма и жълти с овална от едната страна форма със серия и шестцифрен номер. По този начин всяка една елха може да бъде проследена от къде идва и има ли съответното разрешително за добив, допълни инж. Пиронков.

За елхите, които са със закрита коренова система, или в така наречените контейнери, не е задължително поставянето на пластините.

Глобата, която се налага за незаконна елха за физически лица е от 50 до 3 000 лв. За юридически лица е от 100 до 5 000 лв.

Няма незаконно добити коледни елхи, които да се предлагат за продажба в проверените търговски обекти. Това установиха горски инспектори от Агенцията.

ИАГ и нейните структури извършват ежедневни засилени проверки за законността на  произхода на предлаганите на пазара коледни дръвчета.

През миналогодишната коледна кампания бяха конфискувани около 500 незаконно добити дръвчета. Те бяха предоставени с благотворителна цел за ползване на училища и детски градини.

Изпълнителна агенция по горите призовава гражданите да бъдат бдителни при покупката на коледни елхи и в случай на съмнение за незаконна търговия, да бъде подаден сигнал на тел. 112, за да се инициира незабавна проверка.