Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Германия използва пълен набор от защити за недопускане, глиганите да внесат чума по свинете

Германия използва пълен набор от защити, за да предотврати глиганите да внесат в страната чума по свинете.

Това би било бедствие за процъфтяващата промишленост, свързана с тях.

Следови кучета, дронове и електрифицирани огради влизат в пакета от мерки за превенция срещу разпространяването на болестта.

„Въпросът вече не е дали чумата по свинете ще дойде в Германия, а кога“. Това каза за АФП говорителят на германската федерация по лов.

Вирусът не е вреден за човешкото здраве. Може да причини смъртоносни кръвоизливи при домашни свине и глигани. Половината от немското свинско производство от пет милиона тона годишно отива на външни пазари.

Страната е най-големият износител на месо в Европа. Има опасения, че дори един случай може да се окаже опустошителен.

„Вероятността държави като Китай да наложат пълна забрана за внос е много голяма“. Това заяви представител на германската асоциация за месни продукти. Дем даде пример за пълна забрана на внос в Китай след няколко огнища в Белгия миналата година.

Загубите могат да достигнат милиарди евро и европейският пазар ще бъде залят от свинско месо с намалени цени.

Животновъдите за първи път започнаха да се притесняват, когато през ноември беше установена чума по свинете във ферма за свине в западна Полша. Но откриването на глиган с чума край град Новогрод Бобржански – само на 40 километра от границата с Германия – наистина алармира властите.

В Саарланд, близо до френската граница, се изпращат следови кучета, за да се намерят мъртви глигани и да се отстранят бързо всички потенциални носители на вируса.

В Саксония, която е съсед на Полша, ветеринари и служители за действие при извънредни ситуации провеждат тренировки в случай на епидемия и използват дронове и инфрачервени камери. Така откриват болни глигани.

На север, в Мекленбург-Западна Померания, се подготвят 50 километра електрифицирана ограда за спиране на глиганите по границата с Полша.

Но, опасявайки се, че разпространението в Германия може да бъде неизбежно, Дания вече поставя ограда покрай собствената си 70-километрова граница.

От 2014 г. насам е имало няколко огнища на африканска чума по свинете в Централна и Източна Европа , които опустошиха местните свинеферми.

„Откакто за пръв път се появи в Европа през 1957 г., вирусът почти винаги е бил пренасян в други страни през летища и пристанища. Той е бил изтребен навсякъде, освен в Сардиния“ в Италия, каза Сандра Бломе, експерт по чумата по свинете от Института Фридрих-Льофлер

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates