Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Времето е е подходящо за предзимна сеитба на грах, бакла и моркови

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от меко за сезона време.

В полските райони на страната се прогнозират положителни минимални температури и средноденонощни стойности около и над биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

Условия за протичане на забавена вегетация при  пшеницата и ечемика ще се създават предимно в южните райони и по Черноморието.

В края на второто десетдневие при зимните житни култури ще преобладава фаза трети лист.

Неукрепнали, във фаза поникване и начално листообразуване, са засетите през ноември посеви.

Във фаза братене, предпоставка за успешно зимуване, е пшеницата в части от източните райони и на места в Дунавската равнина.

Вследствие продължителното есенно засушаване пшеничните посеви са с неравномерна гъстота. Тя варира от 350 до 550-600 растения на m2.

При рапицата само част от посевите формираха розетка през есенната си вегетация, фаза в която растенията успешно зимуват.

През следващия период съществени валежи не се прогнозират и условията на много места в полските райони ще позволяват провеждане на дълбока оран на площите предвидени за пролетни култури.

В южните райони следващият период е подходящ за  извършване на предзимни сеитби на някои студоустойчиви зеленчукови култури – грах, бакла, моркови и др.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates