Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Девет нови случая на АЧС по диви прасета само за ден

Девет нови случая на заразени с африканска чума по свинете (АЧС) диви прасета са регистрирани само за ден в 5 области на страната - Габрово, Стара Загора, Бургас, Ямбол и Монтана. Най-много са положителните резултати в област Бургас. Там животните са открити в землищата на селата Стоилово, Скалак, Садово, Терзийско и Велислав.

По един случай е констатиран на територията на Национален парк „Централен Балкан“ в област Габрово, в землището на старозагорското село Дъбово, ямболското село Камен връх и монтанското село Георги Дамяново.

Във връзка с чумата по свинете земеделският министър Десислава Танева съобщи, че се подготвя стратегически план за 2020 г., както и промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Пикът на заболяването започва след около 8 месеца. И всички пропуски, които установихме този сезон, трябва да сме готови да ги преодолеем през следващия, заяви министър Танева.

Тя допълни, че по време на всеки ловен уикенд се отстрелват по 2300-2500 диви свине и от 2 до 8 проби показват наличие на АЧС.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates