Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

В Берлин пчелари разляха мед пред агроведомството

Медът е събран от пчели в съседната на Берлин провинция Бранденбург

Близо 2 тона пчелен мед разляха двама пчелари пред федералното земеделско министерство в Берлин. Акцията е в знак на протест срещу политиката на ведомството, която не защитавала пчелите, посочват стопаните.

Бидоните с мед бяха облепени с етикети на които пишеше "мед с глифозат". По думите на пчеларите цялото количество, излято на стълбите пред министерството, е замърсено с хербицида и няма да може да се продава. Те изчисляват финансовите си загуби на 60 000 евро.

Медът е събран от пчели в съседната на Берлин провинция Бранденбург. В изявление на министерството се казва, че министър Юлия Кльокнер е запозната с проблема, но се подчертава, че става дума за единични случаи, при които максималните стойности за глифозат в меда са превишени. Ведомството уверява, че властите ще разследват как се е стигнало до замърсяването и дали фермерът, който е пръскал с препарата не е нарушил правилата.

Протестиращите пчелари показаха резултати от изследването на замърсения мед. Те показват, че съдържанието на глифозат е 152 пъти по-високо от разрешеното. Сдруженията на пчеларите в Берлин и Бранденбург призоваха гражданите в събота отново да протестират. В този ден изложението "Зелена седмица" отваря врати за широката публика.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates