Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

България може да получи над 450 млн. евро от фонда за справедлив преход към въглеродно неутрална Европа

Страната ни може да получи 458 млн. евро по Зелената сделка, при условие че за всяко едно получено евро изхарчи две за осъществяване на целите за постигане на въглеродно неутрална Европа до 2050 година. Това съобщава „Дневник“.

Разпределението на парите от така наречения „фонд за справедлив преход“ бе направено само ден след обявяването на механизма за финансиране на Зелената сделка. Както се очакваше, Полша ще получи най-много, следвана от Германия и Румъния. Трите страни ще ползват 50 процента от помощите или 3.6 милиарда евро, съобщава платформата за устойчиви финанси и отговорни инвестиции “Новетик”

Механизмът предвижда да се подпомогнат страните в ЕС да се откажат от секторите в промишлеността с най-големи въглеродни емисии. Целта на комисията е фондът да стане оперативен от 2021 година. Минималната помощ според разчетите на Брюксел е 6 евро на човек, като помощите ще бъдат разпределени между всички страни.

При разпределянето на средствата са приложени точни критерии като парниковите емисии от промишлени сектори в региони, където въглеродните емисии надвишават средните за Европа (този критерий участва в 49 процента от случаите). Взети са предвид и процентът на заетостта в тези сектори със силен въглероден отпечатък (50 процента), както и делът на производството на шистов петрол и торф.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates