Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Европейската комисия дава 200 млн. евро за промоция на храни

На фокус са най-вече пазарите с голям потенциал в Южна Корея, Япония, Мексико, Съединените щати и Китай

 200 милиона и 900 хиляди евро предоставя Европейската комисия през тази година за промотирането на храни на вътрешния пазар и в трети страни. Откритата преди ден процедура предвижда малко над 181 милиона да са за съфинансиране на пазарни мерки, избрани измежду всички заявки.

С малко над 118 милиона евро ще се подкрепят програми, които рекламират европейските храни и напитки в страни извън Съюза. На фокус са най-вече пазарите с голям потенциал в Южна Корея, Япония, Мексико, Съединените щати и Китай. Избраните програми трябва да ускорят консумацията на европейските продукти и да допринесат за тяхната конкурентоспособност.

Целта на мерките е също така да убедят потребителите в различните европейски схеми за гарантиране на качеството, като защитените географски обозначения и биохраните. Те могат също така да са насочени към промотиране на високите европейски стандарти за безопасност и автентичност на продуктите.

В рамките на Съюза ще бъдат похарчени 8 милиона евро за рекламиране на пресни плодове и зеленчуци, с което да се повиши тяхната консумация в контекста на балансирано и здравословно хранене.

За участие се допускат търговски и производителски организации, както и компании, отговарящи за рекламата на европейски храни и напитки. Крайният срок за подаване на заявки е 15 април, а одобрените проекти ще бъдат оповестени през есента.  

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates