Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Рекорд на конкурса за домашно вино в Асеновград

Рекорден брой участници се включиха тази година в конкурса „Най-добро домашно вино”, организиран от община Асеновград.

Точно 90 са пробите, получени до края на деня в последния срок за участие. Сред белите вина, които ще се борят за първото място, са мускат, шардоне, чевен мискет, варненски мискет, тамянка, матилда, карловски мискет, Плевен. „В близките 10-15 години не е имало заявени такъв брой проби. Не остава на заден план и традиционното за Асеновград червено вино мавруд. Тази година се вижда, че популярността на празника набира сила, защото в конкурса се включиха и много жители на други градове. Това показва, че Асеновград започва да се утвърждава като винен център с огромен мащаб”, каза заместник-кметът на града инженер Петър Петров.

Той изказа благодарност към кмета на Асеновград доктор Христо Грудев за оказаното съдействие, когато такова е било необходимо. Сред другите червени вина са мерло, каберне совиньон, рубин, каберне фран, сира. И още – евмолпия, купажи, розе. За първи път в надпреварата ще има класация и за пелин, по желание и настояване на граждани. До момента регламентът на състезанието не позволяваше да се оценяват ароматизирани вина. Интерес буди и ароматно вино, което е кръстоска между малина и къпина. Винарите, състезаващи се в конкурса, са от цяла България – Асеновград, Пловдив, Чирпан, Хасково, Бургас, Варна и други населени места от страната.

Конкурсът ще се проведе на два етапа. Професионалисти ще оценяват една по една всички 90 проби. От тях ще бъдат допуснати 20 вина. Те ще бъдат дегустирани на втори тур. Победителите тази година ще получат парични и предметни награди. Ще бъдат наградени и направилите най-добър пелин и мавруд. Цялата програма за празника на виното в Асеновград може да откриете на официалния интернет сайт на общината.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates