Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Има Африканска чума по свинете (АЧС) във ферма във Варненско

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) сигнализира за ново огнище на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) във ферма, тип А, която е населена с прасета от породата Източнобалканска свиня. Обектът е с регистрационен номер 9114-0247, намиращ се в с. Голица, общ. Долни чифлик, област Варна. Според регистрите на БАБХ за фермите тип А, населени с източнобалкански свине, във фермата се отглеждат 17 животни. Всички те трябва да бъдат хуманно евтаназирани.

Около огнището с АЧС се обявява и трикилометрова предпазна зона, която обхваща с. Булаир. В рамките на тази зона всички свине, които се отглеждат в лични стопанства, трябва да бъдат своевременно заклани, гласят още разпоредбите на БАБХ.

В десеткилометровата наблюдавана зона влизат 8 населени места от три общини – Долни чифлик, Варненско, Руен, Бургаско и Поморие. Това са селата Голица, Бърдарево, Рожден, Рудина, Подгорец, Мрежичко, Припек и Козичино.

Предвижда се да бъде извършена специална дезинфекция на обекта, както и на транспортните средства, забранява се и движението на хора и МПС в района на обекта. Ще бъде проследено движението на животните и месото от тях в рамките на 35 дни назад от датата на обявяването на огнището.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates